Di sini saya ingin berkongsi resepi mudah dan lazat yang pastinya mampu di cuba oleh sesiapa sahaja. Selamat mencuba semua :)
Bahan-Bahan
- 5 potong ikan tongkol
- 7 biji cili api - belah 2
- 3 biji bawang putih - hiris nipis
- 3 biji bawang merah - hiris nipis
- 1 biji bawang besar - hiris nipis
- 3 keping asam keping
- 2 batang serai - diketuk
- 2 inci halia - hiris nipis
- 2 inci kunyit hidup - hiris nipis
- 2 inci lengkuas - hiris nipis
- air secukupnya
- garam secukupnya
Cara penyediaan
1. panaskan air dalam periuk hingga mendidih kemudian masukan semua bahan yang dihiris nipis bersama serai,dan biarkan sampai semua bahan agak layu.
2. kemudian masukan asam keping kacau perlahan dan biarkan hingga kuah kembali mendidih, selepas tu masukan ikan dan kacau perlahan.
3. tutup dan biarkan hingga ikan masak dan bila ikan sudah masak masukan cili api dan kacau perlahan agar ikan tidak hancur.
4. tambah garam secukupnya dan bila sudah masak ikan singgang siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan