
Bahan-bahan :😍
- 1 ekor ayam, jangan dipotong
- 5 biji bawang kecil
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang besar
- 2″ halia
- 2 lobak merah
- 3 kentang
- 2 batang saderi
- 1 batang serai
- 1 batang kayu manis
- 2 bunga lawang
- 5 biji lada putih
- ½ jambak daun sup
- ½ jambak daun bawang
- 1 sup bunjut
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 liter stok ayam
- 1 liter air
- garam dan lada secukup rasa
Cara-cara masak :
- Pertama, hancurkan bawang putih, halia dan bawang kecil menggunakan alu dan batu lesung sehingga konsistensi sederhana. Jangan hancur sehingga terlalu halus.
- Seterusnya, gunakan alu atau bahagian rata pisau besar untuk hancurkan serai pada papan pemotong.
- Kopek saderi dan kisar menggunakan mesin blender sehingga halus.
- Potong lobak merah kedalam tiga bahagian. Kemudian, potong separuh lagi untuk mendapatkan kepingan lobak merah yang tebal dan panjang.
- Belah kentang kepada dua bahagian.
- Potong bawang besar kepada 8 bahagian
- Hiris daun sup dan daun bawang. Guna separuh untuk memasak dan separuh sebagai hiasan.
- Dalam periuk besar, panaskan minyak dan masukkan kayu manis, serai, bunga lawang, saderi dan campuran bawang putih, halia dan bawang merah. Goreng sehingga wangi.
- Masukkan keseluruhan ayam dan masak sehingga permukaan ayam berwarna perang. Pusing dan terbalikkan ayam mengikut keperluan. Jangan tutupkan periuk.
- Apabila permukaan ayam sudah berwarna perang, tambah stok ayam dan air. Masukkan sup bunjut, lobak merah dan kentang dan masak hingga mendidih.
- Setelah ayam sudah dimasak (dengan suhu dalaman 66°C hingga 73°C), keluarkan ayam dari periuk. Masukkan daun bawang, daun sup dan bawang besar. Masak hingga mendidih dan sup menjadi pekat.
- Tambah garam dan lada secukup rasa.
- Potong ayam dan masukkan kembali kedalam sup.
- Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan