Jumaat, 22 September 2017
daging masak hitam
Bahan-Bahan:
600-800g daging, anggaran (dipotong nipis)
1/2 cawan air asam jawa
Sedikit gula
Sedikit garam jika perlu
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
Bahan untuk perapan daging:
6-7 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
Bahan-bahan untuk dikisar halus:
(*semua bahan-bahan yg ini perlu di goreng dahulu tanpa myk hingga layu sebelum dikisar)
Cili kering (anggaran segenggam-ikut kepedasan masing2)
12-15 biji bawang merah
5-7 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara Penyediaan:
1. Daging tadi dipotong nipis dan diperap dahulu selama 30minit dengan bahan perapan daging.
2 .Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi. Masak sehingga pecah minyak
4. kemudian masukkan pula daging yang telah diperap tadi.
5. Kacau sebentar kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air.
6. Masakkan sehingga kuah agak pekat dan perasakannya dengan sedikit gula. Garam boleh ditambah jika perlu.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Nasi Hujan Panas
Assalammualaikum , harini saya kongsikan resepi nasi hujan panas untuk semua . Selamat mencuba ! ...

-
Okay , resepi yang saya nak kongsikan harini ialah ikan keli goreng cili padi . Tapi sebelum masak saya ada beberapa tips berkaitan ika...
-
Hi ! today i would like to share a very special recipe . Hope you guys enjoy ! Bahan2: Sotong 500 gm sotong - dibersihkan & di...
-
Assalammualaikum dan selamat pagi . Siapa pernah cuba paeh ikan patin ? sekali cuba pasti nak lagi kan? jadi, saya akan kongsikan res...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan