Sabtu, 23 September 2017

kari ayam tradisi melayu

Bahan-Bahan A ( Dikisar Halus )

  • 2 Biji Bawang Besar
  • 3 Ulas Bawang Putih
  • 1 inci halia

Bahan Lain-Lain

  • 1 Ekor Ayam ( Buang kulit / Potong 14 bahagian )
  • 1 Biji Kelapa Parut
  • 3 biji kentang ( dibuang kulit )
  • Serbuk Kari Baba’s ( Dilarut dengan sedikit air )
  • Rempah tumis
    • Buah Pelaga
    • Kulit Kayu Manis
    • Bunga Lawang
    • Bunga Cengkih
  • Daun Kari
  • Tomato ( Dipotong 4 )
  • Asam Gelugor
  • Minyak Masak
  • Garam

Cara Membuat

  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar sehingga garing dan kekuningan bersama rempah tumis.
  2. Bila dah kekuningan tu, masukkan rempah kari yang dah dilarut dengan sedikit air. Masukkan jugak daun kari. Masak hingga pecah minyak dan garing.
  3. Selepas kari yang di masak dah pecah minyak, boleh masukkan kentang dan ayam, sekatakan dan biarkan 5 minit.
  4. Selepas 5 minit, masukkan santan, asam gelugor dan biarkan sekali lagi pecah minyak, dan mendidih.
  5. Setelah masak, tutupkan api, dan terus masukkan tomato yang dibahagi kepada beberapa bahagian. Biarkan 3 minit. terus hidang bersama nasi panas.


Dan inilah hasilya ... selamat mencuba !~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nasi Hujan Panas

Assalammualaikum , harini saya kongsikan resepi nasi hujan panas untuk semua . Selamat mencuba !                                ...