Bahan-Bahan A ( Dikisar Halus )
- 2 Biji Bawang Besar
- 3 Ulas Bawang Putih
- 1 inci halia
Bahan Lain-Lain
- 1 Ekor Ayam ( Buang kulit / Potong 14 bahagian )
- 1 Biji Kelapa Parut
- 3 biji kentang ( dibuang kulit )
- Serbuk Kari Baba’s ( Dilarut dengan sedikit air )
- Rempah tumis
- Buah Pelaga
- Kulit Kayu Manis
- Bunga Lawang
- Bunga Cengkih
- Daun Kari
- Tomato ( Dipotong 4 )
- Asam Gelugor
- Minyak Masak
- Garam
Cara Membuat
- Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar sehingga garing dan kekuningan bersama rempah tumis.
- Bila dah kekuningan tu, masukkan rempah kari yang dah dilarut dengan sedikit air. Masukkan jugak daun kari. Masak hingga pecah minyak dan garing.
- Selepas kari yang di masak dah pecah minyak, boleh masukkan kentang dan ayam, sekatakan dan biarkan 5 minit.
- Selepas 5 minit, masukkan santan, asam gelugor dan biarkan sekali lagi pecah minyak, dan mendidih.
- Setelah masak, tutupkan api, dan terus masukkan tomato yang dibahagi kepada beberapa bahagian. Biarkan 3 minit. terus hidang bersama nasi panas.
Dan inilah hasilya ... selamat mencuba !~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan