Isnin, 18 September 2017

home made ayam percik!



Ayam percik ni, kalau sekali pandang pun mesti terliur bukan ? lagi-lagi pada bulan puasa .
Tapi memandangkan zaman sekarang ini semua benda mahal , kita kenalah bijak dalam bajet perbelanjaan bukan ? jadi , apa kata kita cuba sendiri masak ayam percik kalau ada masa lapang .

Masa memasak : lebih kurang 1 jam
Jumlah Hidangan : 4

Bahan-Bahan:

  • 1 ekor ayam, dipotong 4
Bahan untuk kisar halus (perapan):
  • 6 ulas bawang merah
  • 1 batang serai
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 cm halia
Bahan untuk kuah percik:
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 batang serai
  • 2 cm halia
  • 4-5 tangkai cili kering
  • 8-10 ulas bawang merah
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • sedikit asam jawa

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk ayam:
  1. Perap ayam yang sudah dibersihkan dengan bahan kisar halus selama minimum 1 jam setengah. Lagi lama diperap lagi sedap.
  2. Celup ayam di dalam kuah percik dan panggang sehingga masak. Celupkan dengan kuah lagi sekali sebelum dihidang.
Cara- cara untuk kuah:
  1. Kisar serai, halia, cili kering dan bawang merah. Campurkan bersama santan di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Teruskan mengacau supaya kuah tidak cepat berketul dan pecah minyak. Perasakan dengan asam jawa garam dan gula.
  2. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nasi Hujan Panas

Assalammualaikum , harini saya kongsikan resepi nasi hujan panas untuk semua . Selamat mencuba !                                ...