Resepi khas untuk anda semua . Resepi ini pasti dapat menambat selera , terutama jika dihidangkan pada musim perayaan. Sebab kita mungkin sudah agak jemu sebab setiap tahun asyik makan rendang daging , ayam je...jadi apa kata kita ubah sikit , gantikan dengan udang :) Tapi kalau teringin nak makan pada hari- hari biasa , apa salahnya kan ?
Bahan-Bahannya :-)
600 g udang
3 helai daun kunyit, hiris halus
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugor
1 cawan pati santan
2 camca besar kerisik
8 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1 cm lengkuas*
2 batang serai, dihiris*
3 biji buah keras*
3 biji cili merah (nak pedas boleh tambah cili padi)*\
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*(*dikisar halus)
Cara membuatnya :-)
- Udang dibersihkan, perap dengan jus limau dan garam, cuci dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, gunakan api sederhana. Masak hingga terbit minyak.
- Masukkan santan, gula, kerisik dan sedikit garam, gaul rata. Bila mendidih, masukkan udang tadi bersama asam gelugor. Gaul rata dan masak hingga kuah pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.
- Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Terpulang pada individu, samada suka lembap atau kering. Hidangkan bersama nasi hangat, roti atau apa2 saja yang berkenan di hati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan