Selasa, 26 September 2017

udang masak lomak ala noghori


    • Selamat pagi ! kalau masih ada yang terfikir-fikir lagi menu apa yang nak masak untuk tengahari nanti inilah salah satu penyelesaiannya XD . selamat mencuba semua .
    • Bahan-bahan:
      - 500g udang
      - 10 cili padi ( tambah lagi kalau suka pedas )
      - 2 inci kunyit hidup
      - 1 cawan santan pekat
      - 1 batang serai
      - Garam
      - Air
      - Minyak masak
      - Daun kunyit (dihiris)

      Cara-cara:
      1. Kisar cili padi dan kunyit hidup.
      2. Panaskan minyak dan tumis pes cili padi dan kunyit hidup.
      3. Masukkan santan dan serai, dan kacau sentiasa.
      4. Tambah air jika perlu.
      5. Masukkan udang dan biarkan sehingga masak.
      6. Masukkan garam dan kacau.
      7. Tabur dengan hirisan daun kunyit dan hidang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nasi Hujan Panas

Assalammualaikum , harini saya kongsikan resepi nasi hujan panas untuk semua . Selamat mencuba !                                ...